Bypass / Bypass Ameliyatları

Bypass / Bypass Ameliyatları

Bypass kelime anlamı köprüleme olarak tanımlanabilir. Bypass ameliyatı bir atardamarın belli bir bölgesinde meydana gelen daralma ya da tıkanma sonucunda bu atardamarın beslediği bölgenin canlılığını korumak için uygulanan cerrahi bir yöntemdir.

Bypass (köprü) ameliyatlarında temel prensip, tıkanmış veya daralmış olan koroner damarın önüne bacak, kol, mide veya göğüsten alınan bir damar ile köprü yapmayı amaçlamaktadır.



Cerrahın ameliyat sırasında kullandığı damarlar, hastanın kendi vücudunda bulunan damarlar olup, alındığı zaman yerinde eksiklik bırakmayan damarlardır. Serbest damarların üst uçları ise aorta dikilerek darlığın önüne kan taşınmaktadır. Böylece yeni bir damar ile darlık veya tıkanıklığın olduğu bölgedeki kalp kasına enerji ve oksijen taşıyan kanın akışının sağlanması amaçlanmaktadır. Ameliyat sırasında yapılan bypass damar sayısı 1 ile 6 arasında değişebilmektedir. Genelde 2 veya 4 damara bypass yapılmaktadır.


Minimal İnvazif Koroner Bypass Cerrahisi


Minimal invaziv tekniği en genel tanımı ile 2-5 santimetrelik kesiler açılarak ciddi hastalıkların cerrahi müdahalesinin yapılmasıdır. Bu tedavi tekniği son yıllarda özellikle hızlı iyileşme sağlamasından dolayı ve sağladığı diğer birçok avantaj nedeniyle hekimler tarafından sıklıkla tercih edilen bir cerrahi müdehalidr.


Minimal invaziv yöntemin geleneksel bypass cerrahisine oranla birçok sayıda avantajı vardır. Minimal invaziv kalp ameliyatı genellikle tüm hastalara kalp kapağı değişimlerinde ve koroner bypass ameliyatlarında uygulanabilir. Ancak üçlü koroner bypass, üç ve üzeri damarların değişimi gerektiğinde, yine kalp kapağıyla birlikte koroner bypass ameliyatı gerektiğinde uygulanması pek mümkün olmayabilir.


Minimal invaziv cerrahi ile yapılan kalp kapakçığı ameliyatı ortalama 1,5 – 2 saat sürer. Minimal invaziv yöntemlerle hastanın koltuk altından ve yahut göğsün yan kısmından 3-4 cm’lik kesilerle yapılan bir ameliyattır.


Geleneksel yönteme kıyasla iyileşme ve taburcu olma süreci çok daha hızlıdır.


Hasta ameliyattan 4-5 gün sonra taburcu olabilir. Hasta açısından psikolojik olarak ve estetik görünüş açısından operasyon sonrasında kendisini adeta ameliyat olmamış gibi hissetmesi harika bir durumdur. Ekstra avantajları da mevcuttur bu yöntemin, enfeksiyon riski en az düzeydedir.


 


Minimal İnvazif Aort Kapak Cerrahisi



Minimal invaziv aort kapak cerrahisi, göğüs ön kemiğinin boydan boya kesilmesi ile yapılan aort kapak ameliyatına alternatif olarak geliştirilen bir tekniktir. Özellikle son yıllarda çok sayıda minimal invaziv cilt ameliyat kesisi tarif edilmiştir. Bütün bu kesilerin esas amacı ameliyat sonrası sonuçların iyileşmesine katkıda bulunmaktır.

Ameliyat öncesi Hazırlık

Minimal invaziv aort kapak ameliyatı için ameliyat öncesi değerlendirme ve hazırlık, minimal invaziv işleminin hangi hastalık için uygulanacağı, hastanın eşlik eden başka hastalıkları ve hastanın yapısal özellikleri ve doktorun  tercihiyle ilişkilidir. Mini-AVR de hastanın anatomik özelliklerinin değerlendirilmesi için ekokardiyografi, bilgisayarlı tomografik anjiyografi gibi görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden en değerlisi; tomografik anjiyografidir.


Minimal İnvaziv (Küçük Kesi) Kalp Cerrahisinin Avantajları Nelerdir?


 


1-İyileşme süreci çok kısadır ve hasta daha erken taburcu olur.


2-Açık ameliyat sonrasında hastalar uzun süre sırtüstü yatmak zorunda kalırken, minimal invaziv tedavisi sonrası ise hasta istediği pozisyonda yatabilir.


3-Ameliyat izi olmaz ve göğüs estetiği bozulmaz.


4-Kesi küçük olduğu için ameliyatta kanama çok olmaz istenmeyen durum riski de azdır.


5-Doku hasarlarının önüne geçer.


6-Enfeksiyon riski düşüktür.


7-Ameliyatta kalp akciğer makinası kullanılmadığı için diğer organlarda ortaya çıkabilecek problemlerin önüne geçer.


8-İkinci bir kalp ameliyatına ihtiyaç duyulursa sorun olmaz.


9-İyileşme süreci çok kısadır ve hasta daha erken taburcu olur.


10-Hasta günlük hayatına daha erken döner ve ameliyat sosyal ve cinsel hayatı olumsuz etkilemez.


11-Hastalar ameliyat sonrası kemer kullanarak araç kullanabilir.


12-Yüzme ve ağır kaldırma gibi hasta istediği her hareketi yapabilir.


13-Minimal İnvaziv (Küçük Kesi) Ameliyatı Kimlere Uygulanmaz?


 


Çalışan Kalpte Bypass Cerrahisi


Çalışan kalpte koroner bypass ameliyatı, kalbi durdurmadan, kalp akciğer pompasına bağlanmadan atan kalpte gerçekleştirilen bir kalp cerrahisi yöntemidir. Cerrah, ameliyat sırasında özel stabilize edici cihazlar kullanarak, sadece üzerinde çalışacağı kalp bölgesinin hareketlerini azaltır.

 


Yorumlar (0)

Yorum Yazın